NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Interieur

Schilderijen of foto’s inlijsten: 3 tips

2 Minuten lezen

Kan jouw woning wel wat meer gezelligheid gebruiken? Of heb je nog een kale muur die je graag zou willen opfleuren? Hang dan kunst aan de muur! Misschien heb je nog een oud schilderij staan? Of wil je een dierbare foto van de kinderen inlijsten? Het ophangen van een schilderij, foto of poster lijkt makkelijk, maar er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op moet letten. In dit artikel delen we drie tips voor het inlijsten van schilderijen, foto’s of andere kunstwerken. 

ingelijst schilderij op kast

1. Kies de juiste lijst

Je wilt natuurlijk dat je schilderij zo goed mogelijk tot zijn recht komt in het interieur. Maar hoe zorg je hier nu voor? De lijst speelt hier een grote rol in. Deze moet niet alleen passen bij de afbeelding die je wilt inlijsten, maar ook bij de rest van het interieur. Wil je een zwart-wit kunstwerk inlijsten? Dan kun je er voor kiezen om een witte of zwarte lijst aan te schaffen. Vind je dit iets te saai? Creëer dan een contrast met een gekleurde lijst. 

Een tip van ons: gouden fotolijsten zijn nu helemaal hip. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar geven ook een luxe uitstraling aan het schilderij. 

2. Gebruik een passe-partout

Een lijst is niet compleet zonder passe-partout. Een passe-partout zorgt ervoor dat jouw foto of kunstwerk nog beter tot zijn recht komt. Door een omranding toe te voegen, creëer je een optisch effect en springt de afbeelding er echt uit. Het vinden van een geschikte passe-partout is heel makkelijk. Je zoekt namelijk eenvoudig op fotomaat, lijstmaat en kleur. 

Het is een kwestie van persoonlijke smaak, maar toch zijn er een aantal richtlijnen. Wil je een kleine foto inlijsten? Dan komt deze beter tot zijn recht met een brede passe-partout. Daarnaast is het belangrijk om naar de kleur te kijken. Gebruik je een donkere lijst? Kies dan ook voor een donkere passe-partout.

ingelijste kunst op witte kast

3. Inlijsten met passe-partout: zo doe je dat

Het inlijsten lijkt zo makkelijk: je plaatst de afbeelding en passe-partout in de lijst en klaar is kees, toch? Helaas gaat het niet altijd zo makkelijk. Je wilt natuurlijk dat het schilderij netjes in de lijst geplaatst wordt, zonder te maken te krijgen met verschuivingen. Volg daarom het volgende stappenplan:

  1. Leg het passe-partout neer met de voorkant naar beneden. Plaats hier vervolgens de afbeelding op die je wilt inlijsten. Zorg ervoor dat deze aan alle zijden over de rand ligt.
  2. Plak vervolgens de afbeelding vast aan de passe-partout. Dit doe je met een plakbandje.
  3. Draai de passe-partout om en kijk of alles recht zit.
  4. Nu pak je de lijst erbij. Haal de achterkant eruit en plaats de passe-partout met afbeelding in de lijst.
  5. Voordat je de achterkant terug plaatst, controleer je altijd even of de foto wel recht zit en of er geen bubbels of stof tussen zit.
  6. Plaatst de achterkant terug en draai de sluitingen dicht.

Gerelateerde berichten
Interieur

Tijdloze schoonheid: ontdek de charme van tweedehands klokken

2 Minuten lezen
Een klok is niet alleen functioneel, maar kan ook een prachtig decoratief element zijn in je interieur. Als je op zoek bent…
Interieur

De voordelen van kunststof planken in huis

1 Minuten lezen
Kunststof planken zijn een populaire keuze voor diverse toepassingen in de bouw- en constructiesector. Deze veelzijdige materialen bieden een aantal voordelen ten…
Interieur

Denk goed na over je deurklinken

1 Minuten lezen
Wanneer je je woning aan het herinrichten of het renoveren bent, zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden….
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *