NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Huis

Hoe lang gaat een schuin dak mee?

1 Minuten lezen
dakkapel

Over het algemeen gaat een schuin dak lang mee. Toch is het belangrijk om het af en toe na te laten kijken om lekkages te voorkomen. Bijvoorbeeld na stormachtig weer. Ook het controleren van de dakpannen op zijn tijd is belangrijk. Hoe lang gaat een schuin dak mee en welk onderhoud heeft het nodig?

Levensduur

De dakconstructie van een schuin dak gaat net zolang mee als je woning. Toch kan vervanging eerder nodig zijn door houtrot of stormschade. Keramische dakpannen gaan zo’n 75 jaar mee. Betonnen dakpannen zo’n 40 jaar. 

Dakpannen

Dakpannen zijn aan vervanging toe als ze lekkages veroorzaken doordat ze poreus zijn geworden. Dit kun je controleren door te tikken op de dakpannen. Bij een heldere klank zijn ze nog goed, maar bij een doffe klant zit er vocht in en zijn ze aan vervanging toe. Ook panschilfers wijzen op veroudering. Het beste kun je dit laten controleren door een specialist op het gebied van daken.

dakgoot met dakpannen

Welk onderhoud heeft een dak nodig?

Zelf het dak opgaan bij een schuin dak is niet zonder gevaar. Zelf onderhoud uitvoeren aan een schuin dak is daarom niet zo makkelijk. Schakel eventueel een dakdekkersbedrijf zoals Dakxl.nl in als je zelf het dak niet op wilt gaan. Onderhoud dat eventueel moet worden uitgevoerd:

  • Het vervangen van gebroken of poreuze dakpannen of het vervangen van pannen die de nok van het dak afdekken.  
  • Maak regelmatig de dakgoten schoon, water dat niet weg kan lopen tast de goot op den duur aan.
  • Op betonnen dakpannen groeien sneller algen en mossen. Deze kunnen het beste worden verwijderd met een hogedrukspuit of een borstel. Daarna kunnen de pannen worden behandeld met een moswerend product. 
  • De plek waar twee dakdelen in een hoek samenkomen wordt de kilgoot genoemd. Hier worden de dakpannen schuin afgezaagd. De kilgoot is vaak gevoelig voor lekkage en moet daarom extra worden gecontroleerd.

Gerelateerde berichten
Huis

Verkoop je oude spullen op een opruimingsmarkt

6 Minuten lezen
Heb je ooit rondgekeken in je huis en je overweldigd gevoeld door de hoeveelheid spullen die je hebt? Misschien hebt u een…
Huis

Waar let je op bij de aanschaf van een vaatwasser

1 Minuten lezen
Ben jij het afwassen helemaal zat en ben je op zoek naar een vaatwasser? Dan ben je hier op de juiste plek!…
Huis

De voordelen van een draadloze stofzuiger

2 Minuten lezen
Ken je dat gevoel, dat je tijdens het stofzuigen iedere keer ruzie hebt met het snoer? Dan is de kans vrij groot…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *