NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Interieur

Hoe je voor meer licht in een donker huis zorgt

2 Minuten lezen
verlichte kamer spiegel

Laat er licht zijn! Omdat we met z’n allen heel veel tijd binnenshuis doorbrengen, is het logisch dat een prettig verlicht huis een topprioriteit moet zijn. Zichtbaar licht helpt het menselijk lichaam immers bij het reguleren van de productie van het melatonine hormoon. Dat hormoon helpt op zijn beurt weer bij het reguleren van onze biologische klok, waardoor het ook ons slaappatroon en de spijsvertering beïnvloedt. Het helpt bovendien om de productie van de neurotransmitter serotonin te stimuleren. Iets wat de symptomen van depressie kan verminderen.

Je had het al door: voldoende natuurlijke verlichting in een huis is een absolute must! Een ruimte die namelijk aangenaam door daglicht gemaximaliseerd wordt, is niet alleen helderder, maar voelt ook nog eens groter en gastvrijer aan.

Plaats een lichtkoepel

De eenvoudigste manier om dit te kunnen doen is door middel van het (laten) plaatsen van een lichtkoepel. Zo’n lichtkoepel kan behoorlijk eenvoudig en snel in zowel platte als hellende daken geïnstalleerd worden. En er is hiervoor ook meestal geen bouwvergunning nodig.

Ze kunnen de gehele dag voor veel meer licht in een kamer zorgen, dan wat met gewone, verticale ramen mogelijk is. Dit ‘toplicht’ is zelfs meer dan drie keer helderder dan het licht dat door de verticale ramen heen komt. Dus als er een mogelijkheid bestaat om voor meer natuurlijk daglicht een lichtkoepel aan jou woonruimte toe te voegen, dan is dit absoluut een keus die de moeite waard is.

Maar als dit helaas niet mogelijk is, en er ook geen andere vensters aangebracht kunnen worden, dan zijn er gelukkig toch nog genoeg opties om een donker huis prettig te verlichten.

Installeer meerdere lichtbronnen

Eén lamp is gewoon niet genoeg om de meeste kamers goed te kunnen verlichten. En dan vooral als het om een donkere kamer gaat. 

  • In een slaapkamer is het bijvoorbeeld heel belangrijk om aan weerszijden van het bed een lamp te hebben.
  • En als de slaapkamer groot genoeg voor een gezellige stoel is, plaats hier dan zeker een vloerlamp of tafellamp bij. Dit zorgt ervoor dat elk deel van deze kamer goed verlicht is.
  • Vooral in de keuken, waar je echt wel wilt zien wat je tijdens het koken en eten doet is voldoende verlichting van groot belang.

Verf het plafond helderwit

Vergroot de illusie van een slecht verlichte kamer met een laag van heldere witte verf op het plafond. Een glanzende of satijnglans afwerking versterkt hierbij de reflecterende eigenschappen van dit lichtgetinte plafond. Daardoor wordt er zeker een ruimtelijker gevoel gesuggereerd.

Blauwe luchten fleuren de wereld trouwens ook flink op. Het plafond lichtblauw schilderen zou dus een prima alternatief kunnen zijn!

Kies voor een lichtgetinte vloer

Kies indien mogelijk voor een lichte houten vloer of eentje met een lichte beits om zo mogelijke krassen te verbergen. Een tegelvloer met vloerverwarming zou eventueel ook kunnen. Want des te lichter de vloer is, des te lichter en helderder de kamer zal aanvoelen.

Laat ruimte onder al jouw meubels

Nog een andere handige tip: kies een bank met redelijk wat open ruimte hieronder. Het zal zo licht doorlaten en daardoor nog meer van de kamer verlichten.

Strategisch spiegels plaatsen

Hoewel velen van ons wel weten dat spiegels een kleine ruimte kunnen versterken, is het minder bekend dat ze alsmede een donkere kamer op kunnen fleuren. Je zou dus graag grote spiegels tegenover ramen willen plaatsen om zo nog veel meer natuurlijk licht in een donkere kamer te kunnen reflecteren. Het lijkt zo namelijk alsof je nog een raam aan de ruimte toevoegt!

Conclusie

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan het soms een uitdaging zijn om te leren hoe jij jouw donkere kamer(s) kunt verlichten. Maar het kan tevens een leuk en creatief proces zijn. En je bent echt niet alleen beperkt tot het toevoegen van een lichtkoepel, spiegels en veel witte verf aan elke woonruimte!

Gerelateerde berichten
Interieur

Plinten kopen: de ultieme gids voor de perfecte afwerking

2 Minuten lezen
Elke binnenhuisarchitect zal u vertellen dat de details het verschil maken. Een van deze cruciale details is het kiezen van de juiste…
Interieur

Ontdek de wereld van houten vloeren en visgraat parket

2 Minuten lezen
Wat zijn houten vloeren? De charme van natuurlijk hout Als je ooit een kamer bent binnengestapt en je voelde meteen warmte en…
Interieur

Personaliseer je ruimte: Muurstickers als unieke decoratieve accenten

2 Minuten lezen
Het personaliseren van je ruimte is een geweldige manier om je huis echt als jouw eigen plek te laten voelen. Naast traditionele…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *