NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Huis

Duurzamer wonen in 5 stappen

1 Minuten lezen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de wereld. Ook jij kan zelf stappen ondernemen in je eigen huis op het gebied van duurzaamheid. Door dit te doen draag je niet alleen een steentje bij aan een betere wereld maar kan je ook nog een kosten besparen. In dit artikel wordt in 5 stappen uitgelegd hoe je duurzamer en energieneutraler kan wonen. Voor meer tips en advies kan je kijken op https://interwonen.nl/.

Stap 1: Isoleren

Je moet beginnen met het goed isoleren van je huis. Een goede isolatie zorgt er voor dat de warmte in huis beter wordt vastgehouden waardoor je minder hoeft te stoken. De meeste woningen in Nederland zijn niet goed geïsoleerd omdat de meeste woningen zijn gebouwd voor 1980. Opties voor een betere isolatie zijn: Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ Glas en dakisolatie. Daarnaast kan je zelf kieren en naden dichtmaken in huis. Daarvoor kan je onder andere plintenkit gebruiken.

Stap 2: Verwarmen

De 2e stap heeft te maken met het verwarmen van je huis. 65% van je energierekening bestaat uit de kosten van verwarming en warm water. Hierop zou je dus veel kunnen besparen. De beste opties zijn: een zonneboiler of een hybride warmtepomp. Het mooie van deze apparaten is dat je de CO2 uitstoot verlaagd met 20%. 

Stap 3: Energie

Overstappen naar duurzame energie wordt steeds meer gedaan. Het is verstandig om daar nu al naar te gaan kijken omdat de kans groot is dat het in de toekomst alleen nog maar zal voorkomen. Duurzame energiebronnen zoals wind, zon en water veroorzaken geen luchtvervuiling en minder uitstoot van CO2. Daarnaast is het ook nog eens zo dat deze energiebronnen nooit op zullen raken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aardgas. Schaf bijvoorbeeld zonnepanelen aan. Deze investering verdien je in 13 jaar terug. 

Stap 4: Waterverbruik

Bijna 20% van je gasgebruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Een aantal makkelijke tips om water te besparen zijn:

  • Zo veel mogelijk met de hand wassen ipv de vaatwasser.
  • Let op lekkende kranen
  • Minder lang douchen
  • Doe de was met een volle trommel
  • Waterbesparende douchekop

Stap 5: Verlichting en apparatuur

Als laatste zijn er nog een paar kleine aanpassingen die je kunt toepassen. Stap over naar LED-verlichting (75% zuiniger) onder andere. Dit kost niet veel tijd, is goedkoop en bespaart ook nog eens energie. Koop daarnaast zoveel mogelijk apparaten met een A+++ label. Dit kost dan wel wat meer maar je bespaart er uiteindelijk meer mee.

Gerelateerde berichten
Huis

Een gids voor een betaalbare dakkapel

3 Minuten lezen
Het plaatsen van een dakkapel op je huis kan tal van voordelen bieden, zoals extra ruimte, meer natuurlijk licht en een verhoogde…
Huis

Loungesets voor kleine buitenruimtes: Ruimtebesparende opties

2 Minuten lezen
Het hebben van een kleine buitenruimte betekent niet dat je hoeft in te leveren op comfort en stijl. Met de juiste keuze…
Huis

Dit zijn de beste kweektafels voor jou

5 Minuten lezen
Ben je op zoek naar de beste kweektafel voor jouw tuin of terras? Dan ben je hier aan het juiste adres! Kweektafels…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *